Koji klima uređaj odabrati?

Običnom kupcu u velikoj ponudi klima uređaja vrlo je teško izabrati klima uređaj koji će mu odgovarati za njegove potrebe. Zbog toga ćemo pokušati podijeliti klima uređaje po kvaliteti u tri klase:

 

1. Niska klasa

 

U tu grupu možemo svrstati klime raznih egzotičnih i nepoznatih  imena. Možemo ih kupiti za male novce po raznim trgovačkim centrima ili od trgovaca koji su nanjušili biznis sa klimama te uvezli nekoliko kontejnera koje će rasprodati i poslije da će se teško naći ikakav rezervni dio za njih. Za njih se može reći da donekle solidno hlade ali slabo ili nikako griju i u pravilu ne traju dugo. Bučne su i troše vise struje (mali EER i COP) od klima iz vise klase. Za bilo koji veći kvar (kompresor ili elektronika ne isplati ih se popravljati. Ove klime možemo preporučiti samo za nezahtjevne kupce kojima je bitno samo kakvo takvo hlađenje a grijanje imaju riješeno na drugi način. Koštaju od 1 000,00 do2 500,00 kn.

 

2. Srednja klasa

 

U ovu grupu možemo svrstati klime poznatijih imena koja se kod nas prodaju već par godina i za koje se zna kako se ponašaju i nakon par godina eksploatacije. Iza njih je obično ozbiljan uvoznik koji ima i osigurane rezervne dijelove koji nisu pretjerano skupi. To su klime za kupce srednjih financijskih mogućnosti. Ove klime dobro  hlade i prilično dobro griju do 0 C. Nisu pretjerano bučne. U Dalmaciji uz neko dodatno grijanje (za par hladnijih dana ) mogu pokriti cijelu zimu sa grijanjem. Koštaju od 2 500,00 do 4 000,00 kn.

 

3. Visoka klasa

 

U ovu grupu spadaju isključivo Japanske klime (bez obzira u kojoj državi bile proizvedene). Rade odlično dugi niz godina. U tom razdoblju  će vam vratiti razliku uloženog između ove klase i srednje i niske zbog velike razlike između uložene i predane energije (visoki EER i COP). Izuzetno su tihe i grijanjem bez problema mogu pokriti cijelu godinu, pogotovo njihovi inverteri koji su tehnologija za sebe. Kupnjom ovakvih klima uređaja štedite električnu energiju, čuvate okoliš (skoro sve klime rade sa ekološkim plinom R 410a i imate minimalne kvarove. Koštaju od 5 000,00 do 10 000 kn.

 

Koju klimu kupiti ovisno o potrebama i namjenama prostora?

Iako smo uslugu besplatnog uviđaja učinili dostupnom svim našim kupcima, ovim člankom želimo Vam prezentirati koji sve faktori utječu na odabir klime i zbog čega je mudro prepustiti izbor klima uređaja stručnjacima.

Prioritet pri odabiru odgovarajućeg klima uređaja za Vaš prostor je omjer snage i učinkovitosti. Dakle, što je taj omjer bolji – odnosno što je uređaj bolje odabran – to će Vaš prostor biti bolje rashlađen ili zagrijan uz minimalne troškove.
Pri odabiru klima uređaja koji će se koristiti i za grijanje potrebno je uzeti jači uređaj (za oko 30% ) nego sto nam je potreban u hlađenju. Nekvalitetniji klima uređaji, iako se pravilno uzmu u obzir svi dolje navedeni kriteriji ne mogu kvalitetno zagrijati prostor kada je vanjska temperatura oko ili ispod nule (pritom stalno rade jer ne mogu postići zadanu temperaturu trošeći pritom i veću količinu električne energije, a zauzvrat ne nudeći nikakav učinak). Stoga pri odabiru klima uređaja koji će se koristiti i u grijanju potrebno je uzeti kvalitetniji klima uređaj po mogućnosti inverter koji rade i do – 15 C vanjske temperature trošeći pritom i do 40% manje električne energije nego standardni uređaji.

Potrebno je  obratiti pozornost i na potrošnju klima uređaja tj. na razvrstavanje prema energetskoj učinkovitosti tz. EER i COP.

 

Prvi kriterij: namjena i oblik prostora

 

Nije svejedno klimatizirate li kuću, stan, kafić ili veliku npr. izložbenu halu. Prvo što je potrebno razmotriti je oblik objekta koji se klimatizira – npr. u stanu s mnogo soba neće biti moguće klimatizirati cijeli stan jednim uređajem već samo jednu ili eventualno dvije sobe, dok će u manjem studiju koji nema previše zidova jedan uređaj biti i više nego dovoljan.

Bitna je i površina stakala prozora i zidova prostora – niže prostore s manje prozora može se klimatizirati po učinu slabijim uređajem nego one visokih zidova s mnogo prozora (poput prodajno – izložbenih prostora).

Ukoliko je i frekvencija otvaranja vrata veća, biti će potrebno jačim uređajem smanjiti vrijeme ponovnog hlađenja prostora nakon zatvaranja vrata.

Svaki čovjek u prostoriji isijava određenu toplinu (tijelo, disanje). Poslovne prostore s mnogo zaposlenih biti će potrebno klimatizirati jačim uređajem.

Na koncu, u obzir se uzimaju i objekti koji isijavaju toplinsku energiju (žarulje, vitrine, računala, strojevi, televizori…) a nalaze se u prostoriji koju se namjerava klimatizirati.

Drugi kriterij: veličina prostora

Kako bismo pojednostavili cijelu priču, umjesto da objašnjavamo proces izračuna odgovarajućeg klima uređaja u ovisnosti o kvadraturi i visini (odnosno unutarnjem volumenu) prostora, prilažemo slijedeću tablicu kako biste stekli osjećaj za potrebne snage klima uređaja.

 

Koja klima Vam treba?

HLAĐENJE

 m3

 m2

 2,5 kW

 80

 30

 3,5 kw

 100

 35

 4,5 kw

 140

 50

 5,3 kw

 180

 65

 7,0 kw

 240

 85

 GRIJANJE

 m3

m

 2,5 kw

 55

 20

 3,5 kw

 85

 30

 4,5 kw

 100

 35

 5,3 kw

 125

 45

 7 kw

 175

 60

Navedene su samo orijentacijske vrijednosti. U točan izračun potrebno je ukalkulirati sve faktore koji utječu na odabir snage klima uređaja sto je najbolje prepustiti stručnjaku.

 

VAŽNO: Za jedan mono split klima uređaj uzimaju se obično samo vrijednosti za onu prostoriju u kojoj se nalazi uređaj.

Treći kriterij: klimatska zona

Živite li u unutrašnjosti gdje su zimske temperature dosta niže nego na moru za grijanje će vam trebati klima uređaj koji radi na nižim vanjskim temperaturama (inverter ili kvalitetniji klasični klima uređaj). Za hlađenje ne bi trebalo biti problema. Živite li na moru, vlažnost zraka je veća nego na kopnu. U prostorima blizu većih vodenih površina biti će potrebno u obzir uzeti prosječnu količinu vodene pare u zraku tijekom godine. Tako npr. mobilni uređaji koji imaju volumen posude za kondenzat od oko 5 litara nisu najpogodnije rješenje za primorske krajeve, pošto će se morati češće prazniti.